Overføringen av tilsynsmyndighet til Finanstilsynet medfører en del praktiske justeringer i hvordan utstedere må forholde seg til rapportering og offentliggjøring av informasjon. Utstedere anbefales derfor å sette seg nøye inn i følgende endringer:
Varslingsplikt om beslutning om utsatt offentliggjøring av innsideinformasjon opphører
Plikten til å varsle Oslo Børs ved beslutning om utsatt offentliggjøring av innsideinformasjon bortfaller, og utstedere skal heller ikke varsle Finanstilsynet om dette. Beslutninger om utsatt offentliggjøring skal derfor håndteres internt uten krav om varsling til tilsynsmyndigheten eller børsen.
Finanstilsynet kan fortsatt kreve skriftlig redegjørelse fra utstedere om vurderingene knyttet til innsideinformasjonen og vilkårene for utsatt offentliggjøring. Det anbefales derfor at interne beslutninger om utsatt offentliggjøring fremdeles dokumenteres.
Notifikasjon etter offentliggjøring av utsatt innsideinformasjon skal sendes inn via Altinn
Skriftlig melding etter offentliggjøring av innsideinformasjon som har vært gjenstand for utsatt offentliggjøring (en «Notifikasjon») skal nå sendes til Finanstilsynet via Altinn-skjema KRT-1801, ikke gjennom Newspoint.
For norske utstedere er det kun personer som kan representere utstederen i Altinn som kan sende inn en Notifikasjon. Utstedere bør derfor sikre at den som har ansvaret for å sende inn Notifikasjoner har eller vil bli tildelt en rolle som gir tilgang til innsending av skjema KRT-1801 i Altinn. For utenlandske utstedere kan Notifikasjon sendes inn via innsenders personlige Altinn-bruker.
Offentlige oppkjøpstilbud
Finanstilsynet overtar rollen som tilbudsmyndighet ved offentlige tilbud. Meldinger om utløst tilbudsplikt, beslutning om frivillig tilbud og søknader om dispensasjon fra tilbudsplikt skal nå sendes direkte til Finanstilsynet, som også håndterer offentliggjøringen av slike meldinger.
Tilbakekjøp og kursstabilisering
Finanstilsynet overtar tilsynet med tilbakekjøpsprogrammer og stabiliseringstransaksjoner. Utstedere skal imidlertid fortsette å rapportere ved å sende melding gjennom NewsWeb, slik at den praktiske rapporteringsrutinen vil være den samme som før. Euronext Oslo Børs sine maler for offentliggjøring og rapportering av tilbakekjøp- og stabiliseringstransaksjoner videreføres og vil være tilgjengelig på Finanstilsynets nettsider.
Børsklagenemnden erstattes av Finanstilsynsklagenemnden
Fra og med 1. april erstattes Børsklagenemnden av Finanstilsynsklagenemnden, som skal behandle klager på vedtak fattet av Finanstilsynet. Pågående klagesaker i Børsklagenemnden vil ferdigbehandles av Børsklagenemnden.
Ingen øvrige endringer i kontakten med Euronext Oslo Børs
Overføringen til Finanstilsynet påvirker ikke øvrige informasjons- eller rapporteringsplikter til Euronext Oslo Børs. NewsPoint kan fortsatt benyttes til offentliggjøring av børsmeldinger og skal fortsatt benyttes der dette er et krav under Euronext Oslo Børs’ regelverk, eksempelvis ved registrering av primærinnsidere og offentliggjøring av finanskalender. Markedsovervåking ved Euronext Oslo Børs skal fortsatt varsles i forkant av offentliggjøring av særlig kurssensitive opplysninger, og flaggemeldinger skal fremdeles sendes til Oslo Børs.
Likebehandling av aksjonærer og obligasjonsinvestorer
Kravene til likebehandling av aksjonærer og obligasjonsinvestorer som fremgår av Euornext Oslo Børs sitt regelverk oppheves. Krav om likebehandling vil fortsette å følge av aksje- og verdipapirhandelloven, og krav om brudd på disse reglene vil være gjenstand for ordinær domstolsbehandling.
Simonsen Vogt Wiig sitt kapitalmarkedsteam er tilgjengelig for å diskutere de endringene beskrevet her, herunder å implementere relevante oppdateringer i utstederes innsidereglement og lignende interne retningslinjer.