Hjem / Innsikt / Stans i oljeprosjekt etter manglende konsekvensutredning

Stans i oljeprosjekt etter manglende konsekvensutredning

Rosebank-feltet er Storbritannias største oljefelt som ikke allerede er utviklet. De samlede utslippene fra feltet tilsvarer over 200 millioner tonn CO2. Etter planen skulle Equinor, som er operatør på feltet, starte prøveboring i andre kvartal 2025, og begynne å produsere olje i 2026. Dette må nå utsettes på ubestemt tid.
Olje-og-gass_2

Greenpeace UK tok i 2023 ut søksmål mot utbyggingen av petroleumsfeltene Jackdaw og Rosebank. En annen miljøorganisasjon, Uplift UK, tok også ut søksmål mot Rosebank. Sakene mot de to feltene ble behandlet samlet. Organisasjonene mente myndighetene hadde gitt tillatelse til feltene i strid med gjeldende regelverk, og at tillatelsene derfor er ugyldige. Nå har de fått medhold i dette, i tillegg til et forbud mot produksjon fra feltene.

Manglende konsekvensutredning ledet til ugyldighet

30. januar i år kom avgjørelsen fra skotske Court of Session, Outer House. Domstolen avgjorde at tillatelsene til å bygge ut og drive Rosebank og Jackdaw er ugyldige. Grunnlaget er at konsekvensutredningene som ble gjort i forkant av at tillatelsene ble gitt, ikke tok opp i seg de klimavirkningene som følger når olje og gass fra feltene blir forbrent. Konsekvensutredningene behandlet kun de langt mindre utslippene som vil skje i produksjonsfasen. Dette konkluderer domstolen med at er i strid med britisk lovgivning som gjennomfører EUs prosjektdirektiv. Tilsvarende regler gjelder blant annet også for olje- og gassprosjekter på norsk sokkel.

Umiddelbart og absolutt produksjonsforbud

Følgen av at tillatelsene er ugyldige er at operatørene må søke om tillatelse på nytt, og denne gangen oppfylle lovens krav. I mellomtiden ble det lagt ned et umiddelbart og absolutt forbud mot å produsere olje fra feltene. Dette mente domstolen var nødvendig for å ikke undergrave konsekvensutredningsreglenes formål – som nettopp er at virkningene fra et prosjekt må vurderes før prosjektet kan settes i gang.

Domstolen la blant annet vekt på at selskapene tok en risiko ved å fortsette å bygge ut uten å vente på rettslig avklaring av om tillatelsene var gyldige. Hensynet til selskapene kunne derfor ikke være et avgjørende argument mot stans. Derimot måtte det legges vekt på befolkningens behov for at offentlige myndigheter følger gjeldende regler og for beskyttelse mot klimaendringene, i tillegg til innbyggernes krav på effektiv deltakelse i offentlige beslutningsprosesser.

I tråd med tidligere avgjørelser

Dommen følger opp britisk høyesteretts avgjørelse i Finch v. Surrey County Council, fra juni i fjor. I Finch bekreftet britisk høyesterett at EUs prosjektdirektiv, og derigjennom britisk rett, krever konsekvensutredning av forbrenningsutslipp før det kan gis tillatelse til et olje- og/eller gassprosjekt. Den saken gjaldt et prosjekt på land, men Court of Sessions legger til grunn at det samme gjelder for prosjekter offshore.

Oslo tingrett tolket i fjor det samme regelverket på samme måte, i en sak SVW førte på vegne av Greenpeace og Natur og Ungdom. I TOSL-2023-99330 kom tingretten til at tillatelsene til feltene Yggdrasil, Tyrving og Breidablikk er ugyldige fordi de er gitt i strid med petroleumsforskriftens regler, som også gjennomfører EUs prosjektdirektiv. Denne tolkningen sluttet britisk høyesterett seg til i Finch, avsnitt 169-173.

Høyesterett har henvist Greenpeace og Natur og Ungdoms anke i forføyningssaken til muntlig behandling 18. og 19. mars 2025.

Avgjørelsen fra Court of Session kan leses her.