Aksjeselskapet
Aksjeselskapet er den vanligste måten å drive næringsvirksomhet på, hvor eiernes ansvar for selskapets gjeld og forpliktelser er begrenset. Dette skaper et klart skille mellom selskapets og eierens finansielle ansvar, og beskytter personlige eiendeler mot kreditorkrav.
Aksjeloven gir klare og ufravikelige regler for selskapets kapital, organisering og beslutningsprosesser, for å sikre pålitelighet og tillit i forretningsforholdet. Og man kan ikke avtale seg eller organisere seg bort fra aksjelovens regler!
Eierne definerer selskapets formål og kapital, mens ledelsen, delt mellom styret og daglig leder, håndterer strategiske beslutninger og den daglige driften innenfor rammene eierne har trukket opp. Aksjeloven har også tydelige regler om saksbehandling og dokumentasjon. Sentrale regler finner vi i aksjeloven kapittel 3, 5 og 6.
Styreansvar
Styreansvar, eller mer presist erstatningsansvar, er unntaket fra utgangspunktet om at kreditorene og andre må forholde seg til selskapet. Og styreansvaret går ut på at dersom særlig styremedlemmene eller daglig leder ikke har ivaretatt selskapets eller kreditorenes interesser på en forsvarlig måte, så kan tillitspersoner pådra seg et personlig erstatningsansvar. Reglene om styreansvar finner vi i aksjeloven kapittel 17.
Det er samtidig en terskel for når man kan pådra seg personlig erstatningsansvar, og et ansvar betinger at man har handlet med forsett eller uaktsomt. Dette betyr at tillitspersonen må ha opptrådt på en måte som er klanderverdig eller uforsvarlig ut fra alminnelige forventninger til opptreden og etterrettelighet.
Rettspraksis
Det er relativt mange dommer relatert til styreansvar. Terskelen for å bli dømt til personlig erstatningsansvar er likevel ganske høy, forutsatt at man utfører vervet sitt forsvarlig. Det er ofte vesentlig for utfallet i en sak om man kan dokumentere at beslutningene er basert på et forsvarlig beslutningsgrunnlag og at styret har gjort forsvarlige vurderinger. Den overordnede oppsummeringen fra rettspraksis er videre at det er lettere å komme i ansvar der man har unnlatt å foreta vurderinger eller ivaretatt saksbehandlings- og dokumentasjonskrav, enn at man har foretatt vurderinger som i ettertid viser seg å være forretningsmessig ukloke.
Typiske tilfeller hvor man blir erstatningsansvarlig, er situasjoner hvor det er tatt unødig risiko, gitt uriktig eller ufullstendig informasjon eller der grunnleggende krav til rolle- og ansvarsdeling eller saksbehandling og dokumentasjon er satt til side.
Risikohåndtering
Selskapet kan selvsagt tegne en styreansvarsforsikring, men det kan samtidig ikke være en sovepute!
Aksjeloven trekker opp de rammene dere må forholde dere til og handlingsrommet dere har. For å regulere risikoen for styreansvar, er vår beste anbefaling at selskap og styremedlemmer setter seg inn i og følger de ufravikelige reglene i aksjeloven. Dette handler om at man må diskutere hvordan styret og daglig leder i selskapet skal samhandle, og hvordan styrets arbeid og vurderinger skal dokumenteres. Selskap som lykkes med dette, har de beste forutsetningene for å regulere risikoen for styreansvar.
Denne artikkelen ble først publisert i næringslivsmagasinet Midtpunkt, oktober 2024.