Forordning om digitale tjenester ("DSA")
Formål: Å sikre et trygt og ansvarlig miljø for digitale plattformer ved å forebygge ulovlige og skadelige aktiviteter samt spredning av desinformasjon ved å kunne kreve fjerning av ulovlig innhold.
Omfang: Kort sagt gjelder forordningen alle selskaper som formidler innhold på nettet. Den gjelder for «formidlingstjenester» tilbudt mottakere av tjenesten etablert eller lokalisert i EU, uavhengig av hvor leverandørene av disse formidlingstjenestene har sitt etableringssted. Leverandører av formidlingstjenester inkluderer tilbydere av nettverksinfrastruktur som internettleverandører, vertstjenesteleverandører og online plattformer som nettmarkeder og sosiale medieplattformer.
Viktige forpliktelser: Etter DSA har fortsatt ikke leverandørene av formidlingstjenester totalansvar for innholdet på sine plattformer, men de har en plikt til å fjerne ulovlig innhold de blir gjort oppmerksomme på. Blant annet manipulerende design som bevisst forleder eller lurer forbruker til å ta bestemte valg på nett, såkalte «dark patterns», er nå ulovlig.
DSA krever klare og effektive prosedyrer for at brukerne kan rapportere ulovlig innhold, leverandørenes håndtering av klager og retting av problemene. DSA krever også at de store plattformene skal vurdere egen risiko for spredning av ulovlig innhold og skadelige aktiviteter og sikrer mulighet for sterkere tilsyn med hvordan plattformene håndterer innhold herunder økt transparens rundt sine algoritmer. Tiltakene er ment å være tilpasset typen tjeneste og størrelsen på selskapene.
- Forordning (EU) 2022/2065, om digitale tjenester (DSA)
- Dato for anvendelse i EU/EØS: 17. februar 2024
- Status/rute for Norge: implementering pågår. Er allerede relevant for norske virksomheter som tilbyr ‘formidlingstjenester’ til EU-borgere