Hjem / Innsikt / Over seks millioner kroner – Nye gebyrsatser for arbeidsmiljøbrudd

Over seks millioner kroner – Nye gebyrsatser for arbeidsmiljøbrudd

Fra 1. juli 2024 risikerer norske selskaper vesentlig større overtredelsesgebyrer for brudd på arbeidsmiljøloven. Dette følger etter en betydelig økning av maksimalgrensen for overtredelsesgebyrer, fra 15 til 50 G.
Teknologi_7

I løpet av første halvdel av 2024 skjedde det en rekke lovendringer og rettsutvikling innen arbeidsretten, og det ser ikke ut til at det neste halvåret blir noe roligere.

Den 1. juli 2024 trådte det i kraft en lovendring som hevet den øvre grense for overtredelsesgebyrene som Arbeidstilsynet kan ilegge for brudd på arbeidsmiljøloven. Arbeidstilsynet kan nå ilegge gebyrer på opptil 50 G, det vil si i overkant av rundt 6 millioner kroner til virksomheter som bryter arbeidsmiljøloven. I visse tilfeller kan overtredelsesgebyret tilsvare opptil 4% av en virksomhets omsetning, dersom dette overstiger 50 G.

Bakgrunnen for denne endringen var at Stortinget mente at gevinsten ved brudd på arbeidsmiljøloven ofte kunne overstige det tidligere gebyrtaket på 1 860 420 (15 G). Det ble ansett som mer hensiktsmessig å håndtere slike brudd med overtredelsesgebyr fremfor å forfølge dem i det formelle straffesporet. Man anser at høyere gebyrramme vil generelt styrke bestemmelsens avskrekkende effekt og gi Arbeidstilsynet et mer effektivt og fleksibelt verktøy i saker hvor det avdekkes grove eller gjentatte overtredelser. Videre anså man det slik at økningen vil kunne være med på å redusere de uheldige konsekvensene av brudd på arbeidsmiljøregelverket, både for arbeidstakere som rammes, og for virksomheter som utsettes for skjev konkurranse fordi andre virksomheter driver ulovlig.

Det er tydelig at Regjeringen ønsker å styrke Arbeidstilsynet sin rolle i kampen mot arbeidslivskriminalitet, da Arbeids- og inkluderingsdepartementet nå har sendt et nytt lovforslag på høring hvor man ønsker å styrke arbeidstilsynets virkemidler. I høringsnotatet foreslås det at Arbeidstilsynet blant at skal ha mulighet for å gi gebyr på stedet, ta med dokumenter og sikre beviser fra en virksomhet, eller innhente informasjon om virksomheter fra tredjeparter.  I høringsnotatet bes det også om høringsinstansenes syn på hvorvidt Arbeidstilsynet skal få adgang til å rette overtredelsesgebyrer mot fysiske personer i en virksomhet, og ikke bare mot virksomheten som sådan. Bakgrunnen for dette forslaget er at det i saker hvor sanksjoner mot virksomheten ikke vil ha tilstrekkelig effekt, for eksempel fordi virksomheten slås konkurs, vil overtredelsesgebyr rettet mot enkeltpersoner kunne være et effektivt virkemiddel. Høringsfristen for lovforslaget er 15. oktober 2024.

Den nye lovendringen gjør det viktigere for virksomheter å ha et bevisst forhold til etterlevelse av de ulike lovkravene i arbeidsretten, herunder også HMS-kravene. Dersom du har behov for bistand i den forbindelse, avholder SVW grunnkurs i HMS den 3. oktober 2024 og kurs om HMS for ledere den 7. oktober 2024.